Milena Ulić

Odlucila sam ostati. I boriti se ovdje.

Mozda je to i moj najveci uspijeh. Sto sam usprkos svemu ostala. Sto sam ovdje sama stvorila svoje sanse i mogucnosti kada mi ih vec drustvo nije stvorilo.Sto sam dokazala sam da se svaka borba isplati i da koliko god vam govorili da je ne moguce, da ne treba odustati. Da odustati mozemo od svega ali da nikada ne trebamo odustati od sebe…To je draz svih mojih uspijeha, trebalo se duplo namuciti, trebalo je duplo gurati, trebalo je duplo gristi, pa kad uspijes je duplo ljepse, duplo slade, duplo zivotnije.

Puno puta su me pitali kako to da nikada nisam pozeljela otici, kako to da sam ostala ovdje gdje je posao umjetnika stigmatiziran, gdje se u umjetnost ne ulaze, gdje je biti umjetnik izuzetno tesko. Cudili su mi se mnogi da nisam potrazila srecu tamo gdje se umjetnost cijeni, gdje se ulaze u umjetnost. Gdje imas sansu napredovati, gdje postoje sustavi koji te podupiru. Zasto nisam otisla negdje gdje mogu razvijati svoje talente, gdje ih mogu puno bolje naplatiti, gdje su porezi manji, a trziste puno vece.

Zasto sam ostala iskrena u zemlji lazi. Zasto sam ostala u svijetu u kojem se ocekuje da se pomiris s mjerama, da se uklopis u forme, da radis i zivis onako kako se od tebe ocekuje. Zasto sam pristala na krvav rad, na tezak teret razlicitosti, na borbu s predrasudama, ako se nisam bila spremna prilagoditi. Ja sam izabrala takav put, nisam htjela sebe izubiti da bi drustvu bila po mjeri. Ali nisam zeljela ni otici, kao sto su mnogi otisli,ni onda kada je to izgledao kao jedini logican korak, i jedini moguc, tamo gdje neces biti izlozen podsmijehu, tamo gdje ti kao ovdje nece svakog dana govoriti, to sto ti radis je super, ali uz to trebas jos neki normalan posao i normalnu skolu. Kao da moj posao, posao bilo kojeg dizajnera ili umjetnika nisu normalni, kao da nase skole nisu normalne, kao da mi nismo normalni.

Puno sam puta pozeljela otici, puno puta sam vagala razne mogucnosti. Znala sam oduvijek kao sto znam i danas da bi mi na puno drugih mjesta bilo puno lakse. Da bi imala vise mogucnosti, da bi mi put bio jednostavniji i da bi imala puno bolju potporu drustva. Da negdje tamo nije vazno kako izgledas, da je tamo negdje jedino vazno koliko si talentiran, da je jedino vazno koliko si spreman raditi, da je jedino vazno da znas raditi svoj posao, da se to jedino mjeri i koja cini razliku izmedu uspijesnog i ne uspijesnog.Ali…

Ali, ipak sam odlucila ostati, boriti se ovdje, koliko god da je tesko. Ovo je moja zemlja, ovdje sam rodena, ovo je moj komad svemira.Zeljela sam i sebi i svima koji su me uvjeravali u suprotno, dokazati da i ovdje mogu ostvariti svoje snove, da imam pravo imati svoje misljenje, da imam pravo izgledati onako kako se ja najbolje osijecam. Mislila sam jednako kao i danas da to dugujem svojoj zemlji, da to dugujem sebi, da ovdje radim ono sto najbolje znam. da i ovdje mogu imati komad sunca po svojoj mjeri, zeljela sam dokazati da svugdje mozemo biti ono sto jesmo, ako smo dovoljno hrabri. Mozda je to i moj najveci uspijeh. Sto sam usprkos svemu ostala. Sto sam ovdje sama stvorila svoje sanse i mogucnosti kada mi ih vec drustvo nije stvorilo.Sto sam dokazala sam da se svaka borba isplati i da koliko god vam govorili da je ne moguce, da ne treba odustati. Da odustati mozemo od svega ali da nikada ne trebamo odustati od sebe.

Takva su nasa mala mjesta velikih predrasuda, mjesta saputanja iza leda, mjesta gdje je najteze biti drugaciji, gdje je najteze biti izvan okvira, ali navikne se covijek zivjeti s tim, navikne se nositi svoju posebnost s ponosom umijesto strahom. Mozda me je to na neki cudan nacin guralo naprijed, dalo mi vjetar da dokazem da mogu i kad svi kazu da ne mogu. Mozda je bas taj inat od mene napravio ono sto sam danas.

Nikad nisam imala potrebu stajati u coporu, nikada nisam imala potrebu pripadati, davno sam postala svjesna da je moj put drugaciji i da cu ga morati sama stvarati, ali to i je draz ove borbe. To je draz svih mojih uspijeha, trebalo se duplo namuciti, trebalo je duplo gurati, trebalo je duplo gristi, pa kad uspijes je duplo ljepse, duplo slade, duplo zivotnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *