Milena Ulić

A meni, meni je Mljet sve…

A onda su krenula čuda, jedno za drugim.. Kao dizajner sam se željela zahvaliti Mljetu na svemu što mi je pružio, odati mu počast kroz kolekciju. Radeći na toj kolekciji, nizom sudbinskih susreta, neopterećena sutrašnjicom, ovog puta slijedeći svoje srce i svoje želje, puštajući krive i slijedeći prave. U moj život su ušli nevjerojatni ljudi, donijeli mi nevjerojatne trenutke i nosim ih sa sobom za cijeli život.

A meni, meni je Mljet sve…Tamo gdje sam umrla u najgorim mukama, u najcrnijoj noći i ponovno se rodila u svitanje dana,u najijepšoj zori.

   

Teške su emocije pratile konačno zbogom dosadasnjem životu i odluci za konačni odlazak, ostavljanje svega i potragu za nećim boljim…
Spakirala sam se ne znajući zapravo kuda idem, znala sam samo da moram otići.Sama, kao nikada prije, uzela sam svoj život u svoje ruke, bez ikoga na koga bi se oslonila, bez jućer i bez sutra, krenula sam.

Živjela sam život kakav se od mene očekivao, kakav mi je bio nametnut i mislila sam sam da slijedim svoje snve a zapravo sam slijedila tuđe ambicije, i sve sam uložila u te ambicije, projekte i rezultate , a onda ih je onaj tko je to jedini i mogao, tko me sam dozvolila apsolutnu moć i predala mu svoj život u ruke u trenu prekinuo, oteo mi je tada sve, ne u materijalnom smslu jer je to nadoknadivo, odnio mi je mene, sve snove, sve ono što je od mene napravio, ono što sam ja mislila da sam ja. To je bio moj okidač, na trenutke sam mislila i moj konačni kraj.

 

Sami dolazk na Mljet je bio težak, pretežak, ali oslobađajući.
Rijeka emocija, suze koje ispiru sve nagomilane godine i dane bola. Sve prešućene strahove, zatomljene osmijehe, uskračene zagrljaje, prekinute osmijehe, veliko pražnjenje, velika bol koja je poćela izlaziti van, bez mogućnosti da je zaustavim, i neobjašnjiva snaga, koja je govorila plači, ali idi, ovo duguješ sebi.

Godine sam provela u okvirima, formama, ograničena svim što smijem i ne smijem, što trebam a ne želim i svim što sam željelim a ne trbam. Kad se otvore sve traume, rane i strahovi, natrag nema, oni se naplatiti moraju, užas se miješa s hiseričnim smijhom, ali imaš neku novu nepoznatu snagu koju nisi mogao zamisliti da postoji u tebi, tjera te da ispoljiš sve to van, svemu tom kažeš konačno zbogom i kreneš putem svojih snova.

Ne opterećena svim dotad, suoćena sama sa sobom, bez karijere, bez titule bez ikog iz dotadašnjeg života, mljenjala sam se, Mljet me mjenjao.

Na Mljetu sam prozrela sve svoje uspijehe, velika postignuća, ostvarene tuđe snove, shvativši da su to samo okovi koje sam sebi stavila oko vrata otimajući si mogućnost za noramalan život, otimajući si poslijednju šansu da budem ono što jesam. Iskustvo umiranja sebi onakavog kakav si se smatrao je izuzetno bolno, ali je zato novo rađanje neprocjenjivo, trenutak kad shvatiš da ti nisi ništa od onog što si mislio ili što bi trebao biti, već da si ono malo djete, zaostal duboko u tebi, koje se veseli najlijepšim svitanjima, koje očarava svaka zraka sunca, iznova i iznova, živi za svaki osmijeh, slučajni susret i voli cijeli svijet.

A onda su krenula čuda, jedno za drugim.. Kao dizajner sam se željela zahvaliti Mljetu na svemu što mi je pružio, odati mu počast kroz kolekciju. Radeći na toj kolekciji, nizom sudbinskih susreta, neopterećena sutrašnjicom, ovog puta slijedeći svoje srce i svoje želje, puštajući krive i slijedeći prave. U moj život su ušli nevjerojatni ljudi, donijeli mi nevjerojatne trenutke i nosim ih sa sobom za cijeli život. Kolekcija je prerasla sve zamišljene okvire, iznjedrila divne emocije, vratila mi sreću za kojom sam tako dugo tragala.

Tek kada napustite ono što vas čini nesretnima, tek kada preuzmete rizik života u svoje ruke, kada preuzmete odgovornost za postupke ne slijedeći nikog i ne imajući nikog na koga se možete osloniti i koga možete kriviti za vaše promašaje, u vaš će život baš kao i u moj, sama od sebe, pristizati čuda. Nikako ne čekajte da dotaknete dno kao ja, pogledajte se već danas u ogledalo i zapitajte – je li ovo moj život ili slijedim tuđe puteve, jesam li doista sretan/sretna?

Čuda se događaju onima koji u njih vjeruju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *